Home » Projecten » Future Leaders

Future Leaders

Veel kinderen in Ghanese hoofdstad Accra kunnen wegens armoede of een handicap niet naar school. Het ‘Future Leaders UCC’ biedt zulke kinderen gratis basisonderwijs en begeleidt hun ouders bij het genereren van een eigen inkomen. Wij werven geld voor een permanent schoolgebouw, zodat vele kinderen in Ghana de kansen krijgen die zij verdienen!

Het "Future Leaders Underprivileged Children's Centre" project is gelegen in Teshie, net buiten de Ghanese hoofdstad Accra. Future Leaders is een zelfstandig draaiend project dat gratis onderwijs en opvang biedt aan zeer arme kinderen, kinderen zonder familie of kinderen met een handicap.

De school heeft een nieuwe locatie nodig. Er is een enorme wachtlijst van leerlingen en de stijgende huurprijs van het huidige pand is bijna niet meer op te brengen. Stichting FAFA werft fondsen voor dit project om daarmee een nieuwe, permanente locatie te realiseren. 

Hoe helpt Future Leaders?

Future Leaders UCC helpt achterstandskinderen in Ghana door het bieden van 'gratis' basisonderwijs van crèche tot 'groep 8', maar doet daarnaast nog veel meer:  

  • Veel leerlingen zijn al wat ouder dan leeftijdgenoten als ze op school binnenstromen. Vrijwilligers worden ingezet voor bijles, zodat de kinderen hun achterstand zoveel mogelijk in kunnen halen.
  • Voor uitblinkers zoekt Future Leaders naar schoolbeurzen voor een vervolg studie op een overheidsschool op universiteit. Zo is het oud-leerlingen al gelukt om een mooie carrière te beginnen. 
  • Concentreren in de klas is lastig als je geen ontbijt hebt kunnen eten. Daarom verzorgd de school lunchmaaltijden voor alle leerlingen.
  • Oudere kinderen en moeders van leerlingen kunnen praktijktrainingen volgen tot kapster of kleermaakster. Zoo leren zij een vak waarmee ze later geld kunnen verdienen.

Niet alleen de kinderen, maar ook de gezinnen van de leerlingen. Future Leaders verstrekt kleine leningen aan ouders die een eigen bedrijfje willen verkopen om geld te verdienen. Twee moeders runnen een naaiatelier naast de school waar zij spullen verkopen en een vader heeft zijn rijbewijs gehaald en werkt nu als chauffeur bij de school. 


Meer informatie: Website Future Leaders UCC

Arm maar toch naar school 

Het basisonderwijs op overheidsscholen is voor kinderen in Ghana ‘gratis’, maar dat betekent helaas niet dat het onderwijs kosteloos is. Een lunchbijdrage, schooluniformen, boeken, sportkleding, en soms zelfs een bijdrage aan de ICT-voorziening, zijn voor eigen rekening.

Deze kosten zijn voor veel families in Ghana onbetaalbaar. Bijna 30% van de gezinnen moet rondkomen met minder dan £1,- per dag. Veel kinderen kunnen hierdoor niet naar school en krijgen niet de kans om hun toekomstdromen te verwezenlijken.

Future Leaders UCC biedt gratis onderwijs aan zeer arme kinderen, kinderen zonder familie of kinderen met een handicap. De leerlingen worden voorzien van alle materialen die zij nodig hebben om te kunnen leren, zoals: schoolboeken, schriften en een uniform.  

De Future Leaders Academy telt 9 klassen met elk een eigen lokale docent. De school is zelfvoorzienend en genereert haar inkomsten hoofdzakelijk uit vaste, internationale sponsoren en contributie die vrijwilligers betalen tijdens hun verblijf


Uitdagingen ...

Future Leaders UCC kampt met twee uitdagingen. Het project heeft een enorme wachtlijst van kinderen die baat hebben bij hulp, maar er is op de huidige locatie onvoldoende capaciteit om meer leerlingen aan te nemen. Daarnaast loopt het huurcontract van het huidige schoolgebouw ten einde. De huurprijs van een nieuw af te sluiten huurcontract is dusdanig gestegen dat het voor de school steeds lastiger wordt om de huur op te brengen.

Met het realiseren van een grotere, permanente locatie kan Future Leaders UCC de huidige activiteiten voort zetten èn uitbreiden. Hiermee krijgen er nog meer kinderen de kans hun toekomstdromen waar te maken!


Geld nodig voor een nieuw schoolgebouw!

Stichting FAFA zamelt geld in om een nieuw schoolgebouw voor Future Leaders UCC te realiseren. Er is al een ruim bouwterrein bemachtigt wat binnen vijf jaar moet worden afbetaald. Dit terrein ligt in La-Mayfair, de wijk waar het project haar wortels heeft en waar de meeste leerlingen vandaan komen. 
 

Er is een bedrag van €54.000,- nodig voor de bouw van de eerste verdieping bestaande uit 10 lokalen, een kantoor en een ruimte voor het naaiatelier waar moeders van leerlingen en tieners kleermakerstraining ontvangen. 

 
Stichting FAFA en haar vrijwilligers zullen de komende tijd inzamelingsacties opzetten om geld in te zamelen. Kijk op deze pagina als u interesse heeft om hierbij te helpen. Het grootste gedeelte van het benodigde budget hoopt Stichting FAFA te ontvangen vanuit vermogensfondsen. Aanvragen worden/zijn op dit moment ingediend. Stichting FAFA streeft ernaar om voor het eind van 2017 het dekkende bedrag binnen te halen. Als dat lukt gaat de bouw begin 2018 van start. 
 
Stichting FAFA werkt samen met Phyllis Ntow, huidig algemeen directeur van Future Leaders UCC, Stichting Akosua en Future Leaders UK om dit doel te bereiken.
 
In de toekomst zal Stichting FAFA mogelijk ook helpen bij de realisatie van: 
  • De benodigde sanitaire voorzieningen
  • Extra ruimte t.b.v. de microfinanciering, businesstrainingen en vakopleidingen
  • Woning voor Phyllis met daarin de faciliteiten om tot acht kinderen op te vangen.
  • Eventueel een vrijwilligershuis voor ongeveer acht personen.

Evenementen!

Stichting FAFA heeft de komende tijd de volgende evenementen georganiseerd om geld in te zamelen voor Future Leaders:

 

1 November - Zingen voor Ghana, Karaoke-marathon in cafe de Wigwam te Enschede

20 November - Maartens Afrika Pubquiz avond vanaf 8 uur bij cafe Glas & Lood in Deventer

26 November - Benefiet Future Leaders, muziekmiddag in Walhalla te Deventer

Volg ons via Facebook.com/FAFAfoundation om op de hoogte te blijven en neem contact met ons op voor eventuele vragen.


Ontwikkelingen

Een spijtige gebeurtenis vond plaats in December 2016. Oprichter en directeur Billa Mahmud overleed compleet onverwacht, na de school’s kerstviering, aan een hartstilstand. Tot op de dag van zijn dood, bleef hij altijd even actief en gemotiveerd. Billa was een duizendpoot die bijna onvervangbaar leek. Toch is het gelukt een nieuw managementteam neer te zetten. Na een onvermijdelijke periode van rauw, besloot Billa's echtgenote, Phyllis Ntow (in overleg met de vele betrokken partijen), de leiding van het project op zich te nemen  en haar man’s erfgoed in tact te houden en voort te zetten.

 

Vrolijker nieuws is dat de eerste toekenningen zijn gedaan voor financiële steun voor dit project! Een bedrag van €15.000,- is reeds binnengekomen op onze rekening voor dit project dankzij inzamelingsacties, bijdrages van vermogensfondsen en subsidie van de Gemeente Deventer. 

Help Future Leaders

 Help ook mee en maak onder vermelding van 'Future Leaders UCC' een donatie over naar rekeningnummer NL62 ABNA 0516 7419 18, t.n.v. Stichting FAFA. 
 
Om Future Leaders UCC te voorzien van een nieuwe locatie zoekt Stichting FAFA naar bedrijven, donateurs en fondsen die dit project willen ondersteunen. Neem gerust contact met ons voor meer informatie op via: info@FAFAfoundation.org

Maak gebruik van je muntgeld!

Download het spaarpotje -->
Print het uit en deponeer je muntgeld voor Future Leaders, want alle kleine beetjes helpen! 

PDF
FutureLeaders.MoneyBox
PDF [318.8 KB]
Download (4 downloads)